Știri

Leske și Miska din nou în cuib

2020-08-08

S-a dovedit că ne-am înșelat cu privire la plecarea berzelor. După trei, respectiv două zile de absență, în seara zilei de sâmbătă, 8 august în jurul orelor 20:30, Leske și Miska s-au întors în cuib. Au clămpănit puternic din ciocuri pentru a anunța că sunt aici. 
Miska s-a apucat de îndată să aranjeze câteva crengi de la marginea cuibului, apoi a urmat împerecherea. După aceea, Leske a umblat cu ciocul prin penele de pe capul lui Miska, în semn de tandrețe – ca de obicei. La ora 20:50 a urmat o nouă împerechere.

Au plecat?

2020-08-07

De peste o zi, la Vlaha nu a mai fost observată nicio barză. Toate semnele indică faptul că Miska și Leske au pornit, și ei, către Africa. Anul acesta au făcut-o mai devreme decât în anii precedenți. După ce la data de 2 august și-au luat rămas bun de la cei patru pui, timp de câteva zile, adulții au dus viața lor obișnuită în cuib.

De regulă plecau împreună după hrană, iar de fiecare dată când se întorceau la cuib, clămpăneau prelung. Nopțile le-au petrecut din nou în cuib, care brusc a devenit foarte încăpător.

Puii au părăsit cuibul definitiv

2020-08-06

Se pare că puii de barză care au crescut anul acesta la Vlaha au părăsit cuibul definitiv. Potrivit imaginilor time-lapse disponibile pe pagină, ultimele ore pe care puii marcați cu inelele nr. 8307, 8308, 8309 și 8310 le-au petrecut în cuib au fost cele din ziua de duminică, 2 august. 

Prima noapte în afara cuibului

2020-08-03

Puii de barză de la Vlaha au petrecut prima lor noapte în afara cuibului. În seara zilei de 2 august, duminică, Leske și Miska s-au întors în cuib. Adulții nu au mai petrecut vreo noapte în cuib de multă vreme, întrucât pe pe măsură ce puii au crescut, cuibul s-a dovedit a fi prea mic pentru a găzdui toată familia. De obicei, Miska și Leske au înnoptat pe stâlpii de electricitate din apropiere. 
Probabil că cei mici s-au retras pentru somn pe unul dintre acoperișurile sau stâlpii de electricitate din apropiere. Înălțimile le asigură siguranță față de prădătorii de la sol.

Puii de barză învață să se descurce singuri

2020-08-01

În cursul acestei săptămâni, pe zi ce trecea, cele două berze adulte au adus tot mai puțină hrană în cuibul de la Vlaha, astfel că puii de barză au fost nevoiți să învețe să se descurce în mare parte singuri.
Marți, serviciul de catering al lui Leske și Miska încă mai funcționa în parametri normali. Pe imaginile time-lapse realizate în baza imaginilor înregistrate de camera web se poate vedea că la ora 10:22, 13:36, 16:04, 17:32, 19:36 și 20:54, puii de barză s-au așezat în cerc în jurul unuia dintre adulți, astfel că am concluzionat că părinții le-au adus hrană. 

Și-a luat zborul și cel mai mic dintre puii de barză

2020-07-21

La data de 21 iulie, marți, pentru o scurtă vreme, cuibul de berze de la Vlaha a rămas complet gol, ceea ce înseamnă că și cel mai mic dintre puii de barză și-a luat zborul. Unul dintre vizitatorii paginii noastre ne-a anunțat, încă de luni, că a văzut cuibul gol pentru câteva secunde, însă acest zbor probabil că a fost atât de scurt, încât imaginile time-lapse de pe pagina noastră – care pun alături imagini realizate la un interval de două minute – nu a reușit să captureze momentul. 

Primul zbor în afara cuibului

2020-07-15

În seara zilei de miercuri, 15 iulie, a avut loc primul zbor în afara cuibului. Așa cum se poate vedea în imaginile time-lapse disponibile pe pagină, unul dintre puii de barză a părăsit cuibul la ora 18:34 și s-a întors la câteva minute după ora 19. 
Între timp, a ratat cina pe care Leske le-a servit-o celor trei frați ai săi, care au rămas în cuib. Mulțumim vizitatorului care a urmărit cu atenție evenimentele și ne-a anunțat despre noutăți.

 

 

Puii de barză își încearcă aripile

2020-07-13

Puii de barză care au crescut în cuibul de la Vlaha își încearcă aripile. Anul trecut, primul zbor a avut loc la 14 iulie, în urmă cu doi ani, pe 16 iulie, iar în urmă cu trei ani, părăsirea cuibului a fost înregistrată la 27 iulie.
Puii se antrenează de cel puțin o săptămână, pregătindu-se cu rândul să își ia zborul de pe cuib. Dând din aripi, se ridică la un metru deasupra cuibului, apoi se lasă jos. În fiecare zi, părinții îi tot încurajează, chemându-i de pe stâlpul vecin sau de pe acoperișul vreunei case de vis-á-vis.  

Una dintre berzele inelate de la Vlaha a fost văzută în județul Bistrița-Năsăud

2020-06-24

La data de 20 iunie, membrii Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus au fotografiat una dintre berzele de la Vlaha care în anul 2018 au fost inelate. Aceasta se afla la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Mureș, în apropiere heleșteului de lângă localitatea Budurleni. Barza care poartă inelul cu seria 7250 căuta hrană pe câmpul din vecinătatea luciului de apă, alături de alte aproximativ patruzeci de berze.

Micile berze încep să își desfacă aripile

2020-06-14

Nu s-a împlinit nici o lună de când (pe 15 mai) a eclozat primul pui din cuibul de berze de la Vlaha, dar cei patru micuți încep, deja, să își desfacă aripile. Ritmul dezvoltării lor este absolut uimitor. Au, deja, aproape jumătate din dimensiunea unei berze adulte.

Puii de barză, singuri pentru prima oară

2020-06-03

În seara zilei de miercuri, 3 iunie, puii de barză din cuibul de la Vlaha au fost lăsați pentru prima oară singuri, timp de câteva minute. De când au ieșit din ou, puii s-au putut bucura de căldura și protecția părinților, timp de 19 zile încontinuu. În timpul zilei, peste sat au trecut două ploi de vară; în ambele cazuri, una dintre berze a protejat micuții cu aripile. Însă seara, după ce a ieșit soarele, Leske și Miska au plecat după hrană. Leske a fost prima care s-a întors cu mâncare în cuib. Puii au învățat, deja, să stea în cerc atunci când sunt hrăniți.

O zi plină de acțiune

2020-06-01

Micile berze din cuibul de la Vlaha cresc foarte rapid. La două săptămâni după ce a fost spart și ultimul ou, puii sunt de patru-cinci ori mai mari decât în momentul eclozării. Încep să le iasă și penele, la vârful aripilor se poate întrezări deja o mică dungă neagră.

Observarea berzelor poate fi materie de studiu

2020-05-24

Observarea cuiburilor de barză ar putea deveni o materie de studiu în baza unui proiect care a fost elaborat de echipa de la Clujbird.ro și care se bucură și de sprijinul grupului Milvus. Propunerea este aceea ca elevii să trebuiască să observe niște lucruri concrete în timp ce urmăresc imaginile live transmise de la cuibul de barză din Vlaha (județul Cluj), pe Clujbird.ro, respectiv cele de la cele două cuiburi de barză de la Dumbrăvioara (județul Mureș), pe Milvus.ro.  

A ieșit și cel de-al patrulea pui

2020-05-18

La 18 mai, luni, a ieșit și cel de-al patrulea pui în cuibul de barză de la Vlaha. Astfel că, până acum, în viața familiei de berze totul este perfect. Din fiecare ou depus de Leske a ieșit câte o nouă viață. 

Au ieșit primii pui

2020-05-15

La data de 15 mai, vineri dimineața, în cuibul de barză de la Vlaha au apărut primii doi pui. Aceștia au spart coaja ouălor la 34 de zile de la depunerea primului ou. În jurul orei 8:45, atunci când barza de serviciu, Miska, s-a ridicat o secundă de pe ouă, doar unul dintre pui a reușit să scoată capul din ou. Peste aproximativ o oră au devenit vizibili doi pui. Primul a părăsit coaja cu totul, iar celălalt a ieșit, deocamdată, doar pe jumătate.

Cum îl putem deosebi pe Miska de Leske?

2020-05-12

Zilele trecute, mai multe persoane ne-au întrebat cum putem face diferența între Leske și Miska? Răspunsul scurt la întrebare este că urmărim de foarte mult timp berzele acestea, iar de când le ținem sub observație și cu o cameră web, am descoperit semnele prin care se diferențiază una de cealaltă. Cu ochiul liber nu pot fi observate diferențe de dimensiuni între barza de sex masculin și cea de sex feminin. Astfel că a trebuit căutate alte semne distinctive.

Circulație mare de berze

2020-05-08

În ultimele zile, în apropierea cuibului de berze de la Vlaha a fost o circulație mare. La data de 5 mai, marți, deasupra satului, de-a lungul văii pârâului Finiș a trecut o echipă formată din peste douăzeci de berze, iar la data de 6 mai, miercuri, una de 11 berze. Deși berzele au zburat la înălțime mare și nu s-au apropiat de cuib, Leske și Miska au considerat că este important să semnaleze că locul în care se află ei este ocupat. Probabil că a fost vorba despre berze fără cuib. 

Vlaha, satul lui Miska și Leske

2020-05-05

Cât timp berzele clocesc pe ouă și nu au loc evenimente senzaționale, să vorbim un pic și despre satul Vlaha (Magyarfenes), cel în care se află cuibul lui Miska și Leske. 

Berze în ploaie

2020-05-03

Din moment ce a plouat în aproape fiecare zi, în cursul săptămânii care a trecut, berzele de la Vlaha au stat mult în ploaie. Însă toate ploile au fost urmate de perioade însorite, astfel încât berze au avut și ocazia de a se usca.
Ouăle nu au fost lăsate să se ude, niciodată. Barza de serviciu a protejat, întotdeauna, cele patru ouă, încălzindu-le cu căldura propriului corp. 
În timpul ploii de duminică după-amiază, Miska a stat pe corpul de iluminat de pe stâlpul din vecini. Imediat ce ploaia s-a mai liniștit, a plecat să caute hrană.

Cuibul a trebuit apărat din nou

2020-04-28

Marți, berzele de la Vlaha au fost nevoite să își apare din nou cuibul. Pe la ora 15:10, deasupra acestuia au început să se învârtă două berze străine. Intrușii s-au îndepărtat de mai multe ori, dar apoi s-au întors, iar una dintre berze chiar a încercat să aterizeze pe cuib. Interesant a fost că, de data aceasta, bătălia s-a dus în mare liniște, abia dacă se auzea ceva în zonă. Apărătorii cuibului și-au arătat forța nu prin clămpănitul din cioc, ci doar prin simpla lor prezență impunătoare. 

Berzele încearcă eclozarea a patru pui

2020-04-27

A sosit momentul în care putem spune, deja sigur, că în cuibul de berze de la Vlaha nu vor mai fi alte ouă. Anul acesta, Leske și Miska vor încerca să eclozeze și să crească patru pui. Cei doi clocesc pe ouă cu rândul, și de fiecare dată când fac schimbul, rearanjează puțin ouăle.
    Cel de-al patrulea ou a apărut în cuib la data de 18 aprilie, în zori. Leske a început să facă ouă începând cu data de 11 aprilie. La fiecare două zile a apărut câte unul nou, ouăle fiind făcute de obicei seara târziu, între orele 21:40 și 23; ultimul, după miezul nopții.

Un intrus a aterizat pe camera web

2020-04-25

Sâmbătă dimineața, pe camera web de la Vlaha a aterizat un intrus. La ora 10:44 dimineața, Leske se afla singură în cuib. Barza străină a sosit cam în același moment în care s-a întors acasă și Miska. Masculul din cuibul de la Vlaha a încercat să îl gonească încă din zbor, dar nu a reușit. Apoi, Miska a aterizat pe cuib, iar străinul pe camera web, unde a zăbovit aproximativ un minut. Atunci, Miska s-a săturat de prezența vizitatorului neinvitat, și a sărit amenințător către intrus, care a fost nevoit să își ia zborul.

Se dau lupte pentru cuib

2020-04-20

Mai nou, viața familiei de berze de la Vlaha este una foarte palpitantă. A sosit vremea luptelor pentru cuib! În aproape fiecare zi, de cuib se apropie niște berze străine, care ar ocupa cu mare plăcere căminul lui Miska și Leske.