Beszterce-Naszód megyében látták az egyik gyűrűzött magyarfenesi gólyát

2020. 06. 24., sze - 16:25
Foto: Kiss Réka Beáta

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Beszterce-Naszód és Maros megye határán, Budurló település melletti halastó közelében fényképezték le június 20-án a Magyarfenesi gólyafészekben felnőtt, 2018-ban meggyűrűzött egyik gólyát. A 7250-es gyűrűt viselő gólya mintegy negyven másik gólya társaságában keresett élelmet a tó közelében fekvő réten. A csoportban két másik gyűrűzött gólya is volt: egyiknek nem sikerült leolvasni a gyűrűszámát, a másikat Homoródszentpálon gyűrűzték szintén 2018-ban. 
    A 7250-es magyarfenesi gólya éppen az a madár, amelyiket két évvel ezelőtt a gyűrűzés során lehoztunk a fészekből, és amelyet az eseményre összegyűlt gyermekek is megsimogathattak. 
    A fiatal gólyák rendszerint csak a kikelésük után három évvel, ivarérett korban térnek vissza arra a környékre, ahol kibújtak a tojásból. Eddig úgy sejtettük, hogy Afrikában maradnak, ahol csapatokban kóborolnak. Az utóbbi években azonban, a színes gyűrűzésnek köszönhetően több olyan visszalátásról is tudomást szereztünk, ahol két vagy akár egy éves gólyák bukkantak fel Romániában.