Leske és Miska ismét a fészken

2020-08-08

Úgy tűnik, elhamarkodott volt a megállapításunk a gólyák távozásáról. Három, illetve két nap távollét után szombaton, augusztus 8-án este 20:30 óra tájt Leske és Miska visszatért a fészekre. Hangos kelepeléssel adták hírül, hogy megint itt vannak. Miska azonnal nekilátott megigazítani néhány görbe ágat a fészek peremén, aztán párzás következett, mely után Leske a rá jellemző gyöngédséggel turkált a csőrével Miska fejtollai között, majd 20:50-kor újabb párzás. Lehet, hogy mégsem lesz a megszokottnál korábbi az idei távozás?

 

Elmentek?

2020-08-07
Több mint egy napja nem láttunk gólyát Magyarfenesen. Minden jel arra utal, hogy Miska és Leske is útnak indult Afrikába. Idén hamarabb tették, mint az elmúlt években.

Végleg elhagyták a fészket a fiatalok

2020-08-06

Úgy tűnik, végleg elhagyták a fészket a Magyarfenesen idén felnőtt fiatal gólyák. A 8307-es, 8308-as, 8309-es és 8310-es gyűrűvel megjelölt ifjak a kamera által kétpercenként készített, és sorba fűzött (time-lapse) felvételek tanúsága szerint vasárnap, augusztus 2-án töltötték utolsó óráikat a fészekben. A vasárnapra virradó éjszakán még mindannyian együtt pihentek, aztán pirkadatkor (5:16) elhagyták a fészket. Ketten 5:22-kor, ketten pedig 5:36-kor tértek vissza. Aztán 5:44-kor újabb kirepülés, 8:10-kor újabb gyülekező, majd 9:30-kor újabb kirepülés következett.

Az első éjszaka a fészken kívül

2020-08-03

Első éjszakájukat töltötték a fészken kívül a magyarfenesi gólyacsalád kisgólyái. Vasárnap, augusztus 2-án este Leske és Miska tért vissza a fészekbe. A felnőtt gólyák már jó ideje nem éjszakáztak az otthonukban. Ahogy a fiókák nőttek, a fészek már szűknek bizonyult hatuk számára. Miska és Leske általában a szomszédos villanyoszlopokon töltötték az éjszakákat. Feltehetőleg a kicsik is valamely közeli háztetőn, villanyoszlopon húzták meg magukat. A magaslatok biztonságot nyújtanak számukra a négylábú ragadozóktól. 
 

 

Önellátást tanulnak a kisgólyák

2020-08-01

A hét során napról-napra kevesebb táplálékot szállított a magyarfenesi gólyafészekbe a két felnőtt gólya, így a fiókák arra kényszerültek, hogy jobbára maguk gondoskodjanak a táplálkozásról. 

Kirepült a legkisebb gólya is

2020-07-21

Kedden, július 21-én rövid időre teljesen üresen maradt a fészek, ami azt jelzi, hogy kirepült a legkisebb kisgólya is. Honlapunk egyik követője már hétfőn jelezte, hogy egy pillanatra üresen látta a fészket, de a hétfői kirepülés olyan rövid lehetett, hogy a honlapunk idősürítője (time-lapse) - mely a kétpercenként készített fényképeket fűzi sorba – nem örökítette meg. A keddi kirepülés immár tovább tartott: a kisgólyák szerre hagyták el a fészket, mely 14:14 és 14:38 között teljesen üresen maradt. 

Kirepült az első kisgólya

2020-07-15

Szerdán, július 15-én este kirepült a magyarfenesi fészekből az első kisgólya. Amint a honlap idősűrítéséből (time- lapse) kiderül, az egyik kisgólya 18:34-kor hagyta el a fészket és pár perccel 19 óra után tért vissza. Közben lemaradt egy vacsoráról, amit Leske szolgált fel a három fészekben maradt testvérének. Köszönjük a honlapunk követőjének, hogy figyelmeztetett a fejleményre. 

A szárnyaikat próbálgatják a kisgólyák

2020-07-13

A szárnyaikat próbálgatják a magyarfenesi gólyafészekben felnőtt kisgólyák. Az elmúlt évben július 14-én volt az első kirepülés, két éve július 16-án, három évvel ezelőtt pedig július 27-én jegyeztük fel a fészek első elhagyását. A fiókák legalább egy hete edzenek, felváltva készülnek a kirepülésre. A szárnyaikat mozgatva méternyire a fészek fölé emelkednek, aztán visszaereszkednek. Leske és Miska naponta többször is a szomszédos villanyoszlopokról, házak tetejéről hívogatja őket hangos kelepeléssel. 

Gyűrűt kaptak a kisgólyák

2020-06-29

Hétfő reggel a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzési programja keretében meggyűrűztük a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat. A gólyák bal lábára egy-egy kis méretű fémgyűrű került, melyen a Románia felirat és egyedi azonosítószám szerepel. A nagyobb méretű fehér henger, amelyen hosszában egy távcsővel leolvasható, vagy lefényképezhető fekete szám látszik, a jobb lábukra, a combra került. A magyarfenesi gólyák a 8307, 8308, 8309, 8310-es számot kapták.

Beszterce-Naszód megyében látták az egyik gyűrűzött magyarfenesi gólyát

2020-06-24

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Beszterce-Naszód és Maros megye határán, Budurló település melletti halastó közelében fényképezték le június 20-án a Magyarfenesi gólyafészekben felnőtt, 2018-ban meggyűrűzött egyik gólyát. A 7250-es gyűrűt viselő gólya mintegy negyven másik gólya társaságában keresett élelmet a tó közelében fekvő réten. A csoportban két másik gyűrűzött gólya is volt: egyiknek nem sikerült leolvasni a gyűrűszámát, a másikat Homoródszentpálon gyűrűzték szintén 2018-ban. 

A szárnyukat bontogatják a kisgólyák

2020-06-14

Egy hónap sem telt el az óta, hogy kikelt az első idei kisgólya a magyarfenesi fészekben, és a négy kicsi már a szárnya bontogatását próbálgatja. Fejlődésük üteme bámulatos. Már szinte fele akkorák mint a felnőtt gólyák. 
Az elmúlt napokban a kicsik megtanultak lábra állni, de azért az idő nagyobb részét fekvő vagy ülő helyzetben töltik. A lábon álló vagy térdelő kisgólyák feje immár lentről az utcáról is látszik. A kamera felszerelése előtt ilyen tájban tudtuk meg, hogy hány kicsit nevel a gólyapár.

 

Először maradtak magukra a kisgólyák

2020-06-03

Szerdán, június 3-án este először hagyták magukra pár percre a magyarfenesi gólyafészekben nevelkedő kisgólyákat a szüleik. A fiókák az első tojások feltörésétől számítva 19 napig élvezhették folyamatosan a felnőtt gólyák melegét, védelmét. A nap során két zápor is végigvonult a falun, mindkét esetben az egyik felnőtt gólya a szárnyával védte a kicsiket. Estére azonban kisütött a nap, és mind Leske, mind pedig Miska élelemért indult. Elsőnek Leske hozott eledelt a fészekre. A kicsik már megtanulták, hogy körbe álljanak az etetéskor.

Pünkösdi kakaskodás

2020-06-01

Rohamosan nőnek a kisgólyák a magyarfenesi fészekben. Két héttel az után, hogy az utolsó tojás is feltört, a kicsik már négyszer-ötször nagyobbak, mint kikelésük pillanatában voltak. A tollaik is bújni kezdtek, szárnyaik élén fekete csíkot rajzoltak ki a bujó tollak. 

Tananyag lehet a gólyamegfigyelés

2020-05-24

Akár tananyaggá is válhat a gólyafészkek megfigyelése az a terv alapján, amit a Clujbird.ro csapata készített el, és amelyet a Milvus csoport is felkarolt. A terv arra tesz javaslatot, hogy pontosan mit is figyeljenek meg a magyarfenesi gólyafészkekből közvetített élőképeken a Clujbird.ro, és a sáromberki gólyafészkekből közvetített élőképeken a Milvus.ro oldalon. 

Kikelt a negyedik is

2020-05-18

A negyedik kisgólya is kikelt hétfőn, május 18-án dél tájban a magyarfenesi gólyafészekben. Így hát idén eddig minden a legkedvezőbb módon alakult a gólyacsalád életében. Leske valamennyi idei tojásából élet fakadt. Közben a gólyapár nekilátott a fiókák táplálásának. A fészekbe hozott élelmet kiöklendezik a kicsik elé, ők meg csipegetnek. A menüben szombaton egy béka is szerepelt, ez azonban túl nagy falatnak bizonyult az akkor még alig fél napos két fiókának, úgyhogy végül a büszke apa, Miska fogyasztotta el. 

 

Kikelt a harmadik kisgólya

2020-05-17

Szombaton, május 16-án este kibújt a harmadik kisgólya is a tojáshéjból a magyarfenesi fészekben. 

Idén a költés az átlagos időszakban történt. Voltak ennél jobb és rosszabb évei is a magyarfenesi gólyapárnak. 2017 volt az első év, amikor beleláttunk a fészekbe. Ekkor május 19-én kelt ki az első kisgólya. 2018-ban május 9., 2019-ben pedig május 13. volt az első kisgólya érkezésének a dátuma. Arra következtethetünk, hogy idén is elég ideje lesz Leskének és Miskának, hogy augusztus elejéig felnevelje az utódokat, és felkészítse őket az afrikai útra. 

Kibújtak az első kisgólyák

2020-05-15

Pénteken, május 15-én reggel kibújt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben. A fiókák 34 nappal az első tojás lerakása után törték fel a tojáshéjat. Reggel 8:45 óra tájt, mikor az ügyeletes Miska felemelkedett egy pillanatra a tojásokról, még csak az egyiknek sikerült a fejét kidugnia a héjból. Egy bő órával később már két kisgólya vált láthatóvá. Az elsőnek teljesen sikerült elhagynia a tojáshéjat, a másodiknak csak félig sikerült kiszabadulnia. 

Hogyan különböztethetjük meg Leskét Miskától?

2020-05-12

Többen kérdezték az elmúlt napokban: hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól Leskét, és Miskát? A kérdésre a rövid válasz az, hogy nagyon sokat figyeltük a gólyáinkat, és ami óta a kamerán keresztül is látjuk a fészket, megtaláltuk azokat a jegyeket, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. 

Nagy a gólyaforgalom

2020-05-08

Meglehetősen nagy volt a forgalom a magyarfenesi gólyafészek környékén az elmúlt napokban. Kedden, május 5-én egy több mint húsztagú, szerdán, május 6-án pedig egy 11 tagú gólyacsapat szállt el a falu fölött felfelé a Fenes patak völgye mentén. Ugyan magasan szálltak, és nem közelítettek a fészekhez, de Leske és Miska fontosnak tartotta kelepeléssel jelezni, hogy ez a hely foglalt. Minden bizonnyal fészek nélküli, kajtár gólyák voltak.

Magyarfenes, Miska és Leske otthona

2020-05-05

Amíg költik a gólyák a tojásokat, és nem történnek szenzációs események, hadd szóljunk pár szót Magyarfenes településről is, ahol Miska és Leske fészke áll. A település 22 kilométerre fekszik Kolozsvár központjáról, 15 kilométerre a város peremétől a Fenes patak völgyében, az A3-as észak-erdélyi autópálya mellett. A település nevét a Fenes patakról kapta, mely Kisfenes (Finișel), Tordaszentlászló (Săvădisla), Magyarfenes (Vlaha) és Magyarlóna (Luna de Sus) érintésével Szászfenes (Florești) határában ömlik a Kisszamosba. 

Gólyák az esőben

2020-05-03

Sokat áztak a magyarfenesi gólyák az elmúlt héten, amikor szinte minden nap eleredt az eső. Az esős időszakokat azonban napsütésesek követték, így volt alkalom a szárítkozásra is. 
A tojásokat soha nem hagyták megázni. Az ügyeletes mindig a testével védte, és melegítette a négy tojást. 
A vasárnap délutáni zápor idején Miska a szomszédos villanyoszlop lámpatestén álldogált. Szemét végig a fészken tartotta. Aztán, ahogy csillapodott az eső, elindult táplálékot keresni. 

Ismét meg kellett védeni a fészket

2020-04-28

Ismét meg kellett kedden védeniük a fészküket a magyarfenesi gólyáknak. Délután 15:10-kor két idegen gólya kezdett körözni a fészek fölött. Többször is eltávolodtak, majd visszatértek, és az egyikük meg is próbált leszállni a fészekre. Az volt a különös, hogy ezúttal szinte nesztelenül zajlott az ütközet. A fészek védői nem kelepeléssel, hanem a puszta megjelenésükkel mutattak fel erőt. 

A csatáról készült fényképeket a képgalériában nézhetik meg.

Négy kisgólyát próbálnak kikölteni Leskéék

2020-04-27

Most már biztosra mondhatjuk, hogy idén nem lesz több tojás a magyarfenesi gólyafészekben. Leske és Miska négy kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet. A gólyapár felváltva ül a fészken, őrségváltáskor általában meg is forgatják a tojásokat. 

A fészekbe április 18-án hajnalban került az idei negyedik tojás. Leske április 11-től kétnaponta tojta a tojásokat, általában késő este, 21:40 és 23 óra között, de az utolsó tojás éjfél után került a fészekbe. 

A kamerára szállt le egy betolakodó

2020-04-25

A webkamerára szállt le szombat délelőtt egy betolakodó gólya. 10:44-kor Leske egyedül ült a fészken. Az idegen nagyjából egy időben érkezett a hazatérő Miskával. A magyarfenesi hím gólya már a levegőben próbálta elkergetni, de ez nem sikerült. Miska a fészekre, az idegen a kamerára szállt le, ahol körülbelül egy percet időzött. Aztán Miska megelégelte a hívatlan látogató jelenlétét, és a fészekről elrugaszkodva nekiugrott a betolakodónak, akinek menekülnie kellett. A győztes összecsapás végén maga Miska szállt a kamerára, hogy megmutassa: ki az úr a környéken.

Fészekcsaták kora

2020-04-20

Beköszöntött a fészekcsaták kora a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyacsalád életében. Szinte minden nap közelednek a fészekhez idegen gólyák, amelyek szívesen beköltöznének Miska és Leske otthonába.